Skit i kanalen

Vi fick ju även lära oss av uthyraren att vi inte behövde tömma någon tank för avloppet, eftersom man, i Frankrike, får tömma avloppet direkt ut i kanalerna. Så där spolade vi vårt toalettsystem i båten, rakt ut i vattnet som vi tuffade fram i. Inte en kanal man skulle tänka sig ett litet dopp i en varm dag. Även om det nu var riktigt varmt (runt 27 grader i skuggan varje dag) så ville man inte ens doppa tårna i kanalen.

img_5588

Men man fick bara spola ner saker som passerat kroppen. Saker man redan hade ätit innan.

Givetvis fick vi alla vara med och styra båten lite då och då. Man har en spak längst bak som gasar framåt eller bakåt. Man kör väldigt långsamt (ungefär i promenadtempo) och styr båten med ett roder i aktern.

Det gäller att styra långsamt i god tid för att båten ska hamna rätt. Så man står där bak och håller blicken framåt och styr långsamt fram genom den vackra, slingrade kanalen.

Jag letade efter den allé som jag set på ett flertal bilder innan vår resa, men det visade sig att väldigt många av de träd som växer längs kanalen hade angripits av någon ond svamp. Därför höll man nu på att såga ner de flesta träd längs kanalen och brände rötterna för att inte sprida smittan och därefter planterade man nya träd. Detta såg vi på flera ställen under vår vecka längs Canal du Midi.

Kanske ville inte träden leva i detta skitiga vatten som var fyllt av alla tursiters avlopp som spolades ut dagligen i kanalen.

img_1016

img_1018

2-2

Staffan och Stefan eller kan det vara Monsieur Staphan och Monsieur Stephan? Jag tror det är bröderna Pastis.

4

Öl eller rödvin? Patricia valde i alla fall en fransk öl och Carolyn smuttade på ett glas lokalt rödvin. Dock råkade just detta glas hamna i kanalen när det gungade till (och ytterligare ett dagen efter). Men vi köpte två nya, finare glas som förlåt till båten.

Kommentera