Slussarnas dag – dag 2

Dag två blev den stora slussdagen. Under denna del av resan skulle vi passera en hel del slussar och det blev en perfekt kontrast till den lugnare första dagen.

Eftersom både jag och Carolyn hade åkt kanalbåt i Frankrike tidigare så visste vi i alla fall lite om slussningen, även om man hade slussvakter som skötte det mesta där. Nu skulle vi slussa själva och i den här kanalen finns det bara plats för en båt i taget.

Hampus och Yoroh hoppade av i fören när jag styrde in mot land. De sprang upp till slussen och såg till att ingen kom från andra hållet. Här får nämligen den företräde som kommer till slussen om den är fylld eller tömd. Vi som åkte upp längs kanalen fick alltså företräde om slussen var tömd, vilket den nu var.

Hampus och Yoroh puttade då upp de stora grindarna från varsin sida av kanalen och jag gled in med båten som passar perfekt i slussen. Det fanns lite utrymme bak och fram. Därefter stängde de dörrarna bakom båten och vevade ner de luckor där vattnet forsar ut.

Sedan gick de fram till den andra delen av slussen och vevade sakta upp luckorna på den sidan och fick då vattnet att fylla upp slussen. Efter ett par minuter hade hela slussen fyllts med vatten och det var dags att glida ut ut slussen. Därefter stängde Hampus och Yoroh slussen och promenerade ner längs strandkanten och klev på båten som jag hade styrt in till kanten.

Morfar styr in båten i slussen och Desmon kollar att allt går rätt.

Yoroh vevar ner luckan vid slussen.

Hampus vevar ner luckan på sin sida av slussen.

En vykortsbutik med självbetjäning innan Grindley Brook.

När vi kom fram till Grindley Brook, efter bro nr 28 (alla broar är numrerade så man enkelt kan se var man är på kartan) så var det dags för två trappslussar. Först kom vi fram till en av dessa som är tre slussar i rad. Här fick vi vänta på en båt framför oss innan det var vår tur. Därefter kom ytterligare en sluss med tre slussningar i rad, men här fanns det även en slussvakt som kontrollerade att båtarna kommer in i rätt ordning från olika håll. Men vi hade tur och slapp vänta så mycket under vår resa. Antagligen för att de flesta verkade vara på väg åt samma håll som oss under dessa dagar.

Slussvakten vid Grindley Brook promenerar längs slussen för att se att allt går rätt till.

Nomie som väntar på att dagens lunch, Caesarsallad, ska serveras.

Desmon i sin kaptensmössa som han bar på huvudet nästan hela tiden under resan.

Carolyn fyller på vatten längs kanalen. Desmon ser till att allt går rätt till.

Lunchen är serverad.

Yoroh kollar vattenmängden under tiden några andra äter lunch.

Staffan försöker hitta en passande fotoblick.

Desmon hittade den perfekta fotoblicken.

Staffan och Hampus i salongen.

Hampus styr för första gången och givetvis med en öl i handen.

Jackie, Desmon och Yoroh tittar upp från den lugna delen i fören.

Passagen gick antagligen bra. Kaptenen verkar nöjd.

Vi förtöjde båten för natten innan bro 54 intill sjön Cole Mere. Det blev många timmar på båten denna andra dag. Flera slussar och vackra landskap. Hampus såg Tjuren Ferdinand-ekar på varje äng vi passerade. Middag blev Carolyns Spaghetti Bolognese. Några roliga kortspel vid salongsbordet innan det var dags att bygga om det till sängplats för natten.

Kommentera